منو

شناخت BSI

خودرو

بعد از ایسیو و شناخت مختلف آن باید بدانیم که راه ارتباطی بین ایسیو و برق خودرو از چه طریقی است. پس بی اس آی را بشناسید و درباره انژکتور اطلاعات کافی بدست بیاورید. در آموزش تعمیر BSI لازم است که عملکرد آن روی خودرو را مشخص کنیم.

شناخت BSI
دسته‌بندی: خودرو

شناخت BSI

مشکلات انژکتور

  1. خرابی پمپ بنزین – خودرو استارت می خوارد ولی روشن نمی شود.
  2. کثیفی صافی بنزین – خودرو صاف کار نمی کند (ریپ می زند)
  3. کثیفی انژکتورها – به هنگام بالا رفتن دور موتور خودرو ریپ می زند.
  4. بهم ریختگی نرم افزاری ECU – مصرف سوخت بسیار بالا رفته
  5. خرابی IC درایور انژکتور

مشکلات و خرابی کوئل

  1. کثیفی شمع ها – خودرو استارت می خورد ولی روشن نمی شود.
  2. خرابی وایرها – به هنگام بالا رفتن دور موتور خودرو خاموش می شود.
  3. خرابی کوئل – کشش خودرو بسیار کم است (شتاب کم می باشد)
  4. بهم ریختگی نرم افزاری ECU – خودرو تک کار می کند (یک سیلندر از کار می افتد و خودرو گاز می خورد ولی کشش ندارد)
  5. خرابی IC درایو کوئل

مشکلات خرابی استپرموتور / دریچه گاز

  1. کثیفی استپرموتور – صاف کار نکردن خوودرو
  2. خرابی استپرموتور – نوسان کردن دور موتور
  3. داشتن کد خطای استپر – هنگام استفاده از هیدرولیک خودرو خاموش می شود (هنگامی که فرمان را می چرخانیم و گاز نمی دهیم ممکن است خودرو خاموش شود)
  4. خرابی دریچه گاز
  5. خرابی سنسور دریچه گاز – به هنگام کم کردن دنده دور موتور افت شدید دارد و حتی ممکن است به خاطر این افت شدید خودرو خاموش شود (کپ کردن)
  6. بهم ریختگی نرم افزاری ECU
  7. خرابی IC درایو استپرموتور
  8. خرابی IC درایو دریچه گاز

مشکلات خرابی سنسور اکسیژن

  1. خرابی سنسور اکسیژن – مصرف سوخت بالا
  2. پاک نشدن کد خطای سنسور اکسیژن – دود کردن خودرو
  3. بهم ریختگی نرم افزار ECU – تنظیم نشدن مصرف سوخت
  4. خرابی Mosfetهای سوئیچ سنسور اکسیژن – تنظیم نشدن میزان آلاینده های خروجی داشتن کد خطای سنسور اکسیژن

مشکلات خرابی کنیستر

  1. خرابی شیر برقی کنیستر – استشمام بوی بنزین داخل اتاق
  2. پر شدن فیلتر کنیستر (استشمام بوی بنزین داخل اتاق) – پارگی دائم ریل سوخت
  3. بهم ریختگی نرم افزار ECU (شیر برقی باز نمی شود) – نشتی بنزین از ریل سوخت
  4. خرابی IC درایو کنیستر
  5. کد خطای کنیستر

کد خطای واقعی پاک نمی شود (ماشین مشکلی ندارد ولی همش کد خطا می دهد)

پاک کردن IC ایپرام (داخل دستگاه پروگرامر قرار می دهیم و Erase (پاک) می کنیم)

تعویض IC ایپرام

دیاگ با ECU ارتباط برقرار نمی کند.

اگر نرم افزار دیاگ درست انتخاب شود و ماشین با چند دستگاه دیاگ دیگر هم تست شد و ارتباط برقرار نکرد آنگاه موارد زیر می باشد:

  1. کثیفی کانکتور ECU قسمتی که روی برد قرار دارد با اسپری خشک و تیغ تمیز می کنیم و قسمتی که دسته سیم است با استفاده از روغن ترمز و سرنگ که ابتدا با سرنگ مقداری روغن ترمز روی آن ریخته و سپس آن را تمیز می کنیم.
  2. لحیم سردی / خرابی IC ارتباط دیاگ که این IC در بازار نیست و در صورت خرابی باید از یک ECU اوراقی دیگر برداریم و جایگزین کنیم.
  3. بهم ریختگی نرم افزار ECU

BSI

IC تغذیه

IC EEPROM – برای برنامه ریزی و  PROGRAM کردن BSI

IC CPU

قفل مرکزی

IC نوربالا و نورپایین، مه شکن، بوق

بقیه ICها سوئیچر هستند

BSI: که پس از باز کردن از دو برد تشکیل شده که برد بالا به برد پایین لحیم شده  و در ارتباط هستند و تمام ICهای مهم و اصلی روی برد پایین قرار دارند.

BM34: که از یک برد اصلی تشکیل شده و این برد کنترل رله ها را برعهده دارد.

رله برف پاک کن – رله مه شکن ها – رله شیشه شور – رله بوق – رله پمپ بنزین. مثلا اگر گفتند پمپ بنزین کار نمی کند و مشکل از ECU می باشد اول باید بپرسیم رله پمپ بنزین روی BM34 چک شده یا نه و در ماشین هایی مثل 206 و L90 برد BM34 توسط BSI کنترل می شود ولی در ماشین های دیگر که مالتی پلکس نیستند ما نیز BM34 داریم ولی به صورت مکانیکی کنترل می شوند مثلا وقتی ما دسته برف پاک کن را تکان می دهیم رله مربوط به آن سوئیچ می کند و کار می کند (یعنی الکترونیکی کنترل نمی شوند)

در ماشین های مالتی پلکس حتی سرعت برف پاک کن و صدای بوق نیز توسط BSI کنترل می شود.

اگر BSI کلا کار نکرد و روشن نشد مشکل از IC تغذیه می باشد که با تست خازن مشخص می شود.

مشکلاتی از قبیل مشکل برف پاک کن، شیشه شور، مه شکن ها، نور بالا و نور پایین و ... در ماشین های مالتی پلکس از BSI می باشد که اول نرم افزار می ریزیم و اگر درست نبود IC مربوط را تعویض می کنیم و اگر باز هم نشد ممکن است مشکل از رله باشد که باید آن را تست کنیم که تست آن توسط منبع تغذیه می باشد. ابتدا پایه های رله مربوطه را زیر برد پیدا می کنیم و منبع تغذیه را روی 12V قرار می دهیم و به پایه ها می زنیم. برای تست با منبع تغذیه 12V به این صورت عمل می کنیم که یکی را روی پایه و با سیم دیگر به پایه 3 می زنیم و برمی داریم اگر تق تق صدا کرد یعنی در واقع سوئیچ کرد سالم است. برای تست 100% رله اول منبع تغذیه را به آن متصل می کنیم و بعد با مولتی متر که روی آن بازر است تست می کنیم. مولتی متر را یک سیم روی پایه وسط قرار می دهیم و دیگری را به دو پایه دیگر پایین تست می کنیم.

در صورتی که منبع تغذیه وصل باشد و رله سوئیچ کرده و سالم باشد باید روی مولتی متر زنگ بزند. (پایه وسط نقش سوئیچ کننده را دارد) – (اگر منبع تغذیه وصل نباشد مولتی متر زنگ نمی زند)

برای تست فیوزهای روی BM34 نیز مولتی متر را روی بازر قرار می دهیم و به بالای فیوز وصل می کنیم و اگر سالم باشد همانند مقاومت های فیوزی باید روی بازر زنگ بزند.

ارتباط سه یونیت BSI و BM34 و ECU را can گویند و این سه از طریق سیم با یکدیگر در ارتباط هستند. مرکز همه این یونیت ها ecu می باشد و اطلاعات BSI نیز روی IC EEPROM روی برد ECU ثبت می شود. برای تعمیر اول BM34 و بعد BSI و بعد ECU چک می شود.

ICهای کلیدی در BSI که بیشترین خرابی را شامل می شوند عبارتند از IC چراغ ها، IC برف پاک کن و شیشه شور و رگلاتور اصلی، اگر CPU در BSI خراب شود باید BSI را عوض کنیم.

اگر CPU خراب شود هیچ فرمانی صادر نمی شود مثلا ما BSI را پروگرام می کنیم ولی باز خودرو مشکل قبلی را دارد مثلا برف پاک کن بدون اختیار ما کار می کند یا مشکلات دیگر یعنی برق داریم و رگولاتور سالم می باشد ولی CPU دستور نمی دهد و موارد تحت کنترل BSI برای خودشان کار می کنند و حتی با تعویض IC نیز درست نمی شود. (هم پروگرام کردیم و هم IC برف پاک کن را عوض کردیم ولی باز هم مشکل دارد و CPU خراب است)

سیستم ضد سرقت یا کد سوئیچ که خودش یک مدار دارد (در داخل سوئیچ یک مدار کوچک داریم که روی آن یک IC EEPROM قرار دارد که یک کد چهار رقمی داخل آن است مثلا 8FEB که زمانی که ما سوئیچ را داخل مغزی می کنیم BSI این کد را می خواند و با نرم افزار خودش که داخل EEPROM است تطبیق می دهد و اگر این کد OK باشد به ECU می گوید که ما وقتی سوئیچ را می چرخانیم سنسورها روشن شوند و ماشین استارت بخورد. ممکن است وقتی ما سوئیچ را داخل مغزی می کنیم و می چرخانیم برق پشت آمپر بیاید ولی ماشین لستارت نخورد که امکان دارد BSI کد سوئیچ را نخوانده باشد شبیه حالتی که باطری نداریم (ممکن است کد سوئیچ شناسایی نشده باشد)

کد سوئیچ از چند طریق تعریف می شود که یک حالت آن با دستگاه دیاگ می باشد یک راه دیگر آن به این صورت است که سوئیچ را فقط وارد مغزی کرده و 30 ثانیه صبر می کنیم و سپس سوئیچ را می چرخانیم تا برق پشت آمپر بیاید (استارت نمی زنیم فقط برق پشت آمپر بیاید) دوباره 30 ثانیه صبر می کنیم بعد سوئیچ را از مغزی خارج می کنیم و بعد 1 دقیقه صبر می کنیم و دوباره سویچ را وارد مغزی کرده و این دفعه می چرخانیم و استارت می زنیم.

ماشین هایی که BSI ندارند کد سوئیچ از طریق یک مدار و IC که روی آن قرار داردو در پشت فرمان زیر داشبورد قرار دارد شناسایی می شود.

تمامی ICها حتما یک پایه VCC دارند یعنی ولتاژ و تمام ICها حتما یک پایه GND دارند و در قوانین الکتریکی برای اینکه ولتاژی که به IC می رسد ولتاژ صاف و یک دستی باشد (بدون نویز باشد) بین پایه VCC و GND یک خازن قرار دارد. ضمنا تمام ICها  یک Output یا خروجی دارند، برای اینکه سیگنالی که از این ic ارسال می شود برای یک ic دیگر نویز و مشکل نداشته باشد سر راه آن نیز خازن وجود دارد و به طور کلی بهترین راه برای تست IC تست خازن های اطراف IC می باشد اگر دیدیم که خازن ها خراب یا شورتی دارند و IC مربوطه را برداشتیم و مشکل خازن ها حل شد ایراد 100% از IC بوده. (در هیچ مدار الکتریکی هیچ خازنی حق اتصال کوتاه ندارد) پایه های VCC و GND در تست نباید نسبت به یکدیگر زنگ بزنند. (اگر اطراف IC خازن نبود VCC و GND را تست می کنیم) به طور کلی برای تست IC، رگولاتور، Fet و Mosfet در هر مدار باید خازن های اطراف آن چک شود.

برای تشخیص اینکه کدام پایه VCC یا GND یا Output است باید شماره IC را در اینترنت چک کنیم و Data sheet بگیریم.

پروگرام کردن

IC Flash نرم افزار اصلی خودرو ECU حجم فایل 128KB تا 512KB می باشد.
EEPROM ذخیره آخرین گزارش های سنسورها
EEPROM BSI
EEPROM KM

حجم فایل همه EEPROMهای روی ECU و BSI و KM برابر 1KB تا 10KB می باشد.

پسوند همه فایل ها bin می باشد. (.bin)

اگر EEPROM اصلی کلا خطا می داد (کد خطا داشت) برنامه EEPROM یک ماشین صفر را روی آن پروگرام می کنیم (البته این مرحله بعد از Erase کردن می باشد اگر EEPROM را پاک کردیم و بعد ماشین دوباره بد کار کرد آنگاه نرم افزار EEPROM یک خودرو صفر یا سالم را روی آن می ریزیم)

برای پروگرام کردن 1- نوع ماشین 2- نوع ECU 3- انتخاب صحیح فایل

و مثل Bios لپ تاپ پروگرام می کنیم.

اگر ماشین دوگانه سوز کارخانه ای (شرکتی) بود باید برنامه مربوط به خودرو دوگانه سوز روی ecu بریزیم.

KM: فایلی که از IC گرفتیم (Read گرفتیم) را ذخیره می کنیم و بعد فایلی که در برنامه است را Edit می کنیم و Save می کنیم و بعد IC را پاک کرده و فایل Edit شده را انتخاب می کنیم و روی IC می ریزیم. 

خودرو تعمیر ecu انژکتور عیب یابی انژکتور
ارسال پیام در واتساپ