منو

اطلاعات فنی روغن موتور

خودرو

برای خرید روغن موتور ماشین لازم است که بدانید روغنهای خودرو به ۳ دسته تمام سنتتیک، نیمه سنتتیک و معدنی تقسیم می‌شوند؛ که روغن مورد استفاده در هر ماشین بستگی به سال تولید موتور خودرو دارد. بهتر از برای خودروهای قدیمی از روغن معدنی و در خودروهای جدید از روغن تمام سنتتیک استفاده شود. استفاده از روغن اصلی نظیر سطح کیفی، ویسکوزیته و اینکه چه روغنی در موتور ماشین بریزیم بسیار در عملکرد خودرو تاثیرگذار است. ما راهنمای شما برای بهترین خرید روغن خودروی شما هستیم.

اطلاعات فنی روغن موتور
دسته‌بندی: خودرو

اطلاعات فنی روغن موتور

فروشگاههای روغن در ایران تنوع زیادی دارند که شامل برندها و مارکهای مختلف روغن میباشند. ما باید روغنی را برای خودرو انتخاب کنیم که از لحاظ کیفت و برند مناسب موتور ماشین باشد. کافی است با شاخص‌ها و معیارهای روغن موتور آشنا باشیم تا بهترین روغن موتور را انتخاب کنیم.

وظایف روغن موتور و عملکرد آن در خودرو

روغن موتور یکی از مشتقات نفت و برای محافظت از موتور خودرو است پس باید برندی را انتخاب کنیم که خوب تصفیه شده باشد و از لحاظ درجه مناسب حرارت ماشین ما باشد‍! روغن موتور علاوه بر کاهش اصطکاک و جلوگیری از تخریب پیستون و سیلندر، به خنک کردن موتور هم کمک می‌کند. از آنجایی که فرآیند احتراق درون موتور با تولید گرما و افزایش دما همراه است، نقش خنک کنندگی روغن موتور باعث کاهش آسیب‌های ناشی از افزایش دما به اجزای موتور می‌شود.

در مجموع میتوان وظایف روغن موتور ماشین را در موارد زیر خلاصه کرد:

  • کاهش اصطکاک و ساییدگی بین اجزای فلزی داخل موتور
  • خنک‌ کاری موتور و جلوگیری از آسیب رسیدن به اجزای موتور در اثر افزایش دما
  • پاکسازی موتور از دوده و سایر محصولات زاید ناشی از احتراق
  • جلوگیری از اکسیدن شدن و زنگ‌زدگی اجزای داخلی موتور
  • جلوگیری از تشکیل لجن در محفظه‌ی موتور
  • کاهش ضربات ناشی از احتراق در موتور خودرو

برای انتخاب شاخص کیفیت روغن موتور بر اساس آنچه در دفترچه خودروی شما ذکر شده است بهتر است از همان سطح یا سطوح بالاتر استفاده نمایید و از روغن موتورهای با سطوح کیفیت پایین تر به هیچ عنوان استفاده نکنید. بدیهی است روغن موتورهای تولید شده در سطوح کیفی بالاتر دارای قابلیت های فنی بیشتری می‌باشند و این موضوع ارتباطی با سال ساخت خودروی شما ندارد. روغن‌های با شاخص کیفیت SM و SN بهترین انتخاب برای خودرو شما می‌باشند.

تعویض روغن ماشین

لازم است نکته ای را بنویسم که شرکت هایی مانند ایران خودرو و یا سایپا در ایران همیشه از روغنی استفاده میکنند که کمترین هزینه را در تولید دارد بطور مثال بهترین روغن برای خودرو دنا توربو میتواند 5W 40 با حجم ۵ لیتر (با تعویض فیلتر روغن) باشد که در کارخانه از 10W 40 استفاده میشود! ممکن است که این کار آسیبی به خودرو نزند ولی شما برای کاهش صدای موتور، افزایش شتاب و بیشتر خنک نگهداشتن موتور در هر شرایطی میتوانید روغن 5W 40 استفاده کنید!

عوامل موثر در انتخاب روغن موتور مناسب

  1. فاکتور API روغن موتور

شاخص American Petroleum Institute یا به اختصار API که توسط انجمن نفت امریکا مطرح گردیده است بیان گر کیفیت روغن موتور است. این شاخص که با 2 حرف انگلیسی بر روی بطری روغن موتور مشخص است نشان دهنده کیفیت روغن موتور است. حرف اول بیان گر نوع سوخت (دیزل یا بنزین) و حرف دوم بیانگر نوع کیفیت روغن موتور می‌باشد، که از اولین حرف الفبای انگلیسی شروع می‌شود.

شاخص های قدیمی به صورت SA/SB/SC/SD/SE/SF است که این روغن موتورها از کیفیت پایینی برخورداند و میتوان گفت استفاده از این روغن موتورها در خودروهای امروزی کاملا منسوخ شده است. امروز بیشتر از روغن موتور‌هایی با شاخص SJ/SL/SM/SN استفاده می‌شود.

همچنین شما می توانید از روغن موتور با کیفیت SN به جای SM استفاده کنید زیرا کیفیت این روغن بالاتر از کیفیت روغن موتور SM است و نه تنها آسیبی متوجه موتور خودرو شما نمی‌شود بلکه از نظر کیفیت مناسب تر هم می‌باشد. نمودار زیر به خوبی این موضوع را نشان می­ دهد که با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی این شاخص روغن موتور چگونه از SA به SN ارتقاء یافته است. پس بهتر است برای خرید روغن موتور حتما به این فاکتور مهم دقت کنید و از روغن موتور‌هایی با کیفیت بالا برای خودرو خود استفاده کنید.

نمودار پیشرفت شاخص API

این شاخص که یک استاندارد آمریکایی است برای نشان دادن درجه کیفیت روغن موتور است که به صورت API SX برای خودروهای بنزینی و API CX برای خودروهای دیزلی نمایش داده می‌شود. حرف X برای موتورهای بنزینی به صورت متغیر از حروف لاتین A تا N است و حرف X برای موتور های دیزلی به صورت متغیر از حروف لاتین A تا J استفاده شده است که هر چه این درجه به سمت حروف آخر لاتین برود روغن از کیفیت بالاتری برخوردار است.

لیست استاندارد های API برای خودرو های بنزینی

  • SN: بالاترین سطح کیفیت روغن موتور بنزینی در استاندارد API برای موتور خودروهای ساخته شده از سال 2011 به بعد
  • SM: برای موتور خودروهای ساخته شده در سال 2010 و قدیمی تر
  • SL: برای موتور خودروهای ساخته شده در سال 2004 و قدیمی تر
  • SH , SG , SF , SE , SD , SC , SB , SA , SJ هر کدام بترتیب برای ماشین های قدیمی تر تولید شده اند.

شاخص کیفیت روغن موتورAPI

نکته‌ مهم برای خرید روغن موتور مطرح است آن هم اینکه حتما باید این گرید با مشخصات روغن مدرج در دفترچه خودرو یکسان باشد. برای مثال برای خودرویی با گرید api SG نمی‌توان روغن موتور با گرید API SN استفاده کرد و بالعکس.

لیست استاندارد های API برای خودرو های دیزلی

  • روغن موتور ها با درجه CA , CB , CC , CD-II , CE , CE , CF , CF-2 , CF-4 , CH-4 به ترتیب از سالهای قدیم روی خودروهای دیزلی و ماشین سنگین تولید شده است.
  • CI-4: روغن مخصوص موتور های دیزلی سبک، متوسط و سنگین با ویژگی کاهش اکسید های نیتروژن تا 50% با استفاده از گازهای خروجی خنک شده از اگزوز به عنوان جایگزین اکسیژن. این روغن به منظور مقابله با اسید های حاصل از NOX، دارای قابلیت ذخیره بالاتری است.
  • CJ-4: معرفی شده در سال 2006 برای موتور های سرعت بالای چهار زمانه. این روغن موتور طراحی شده تا استانداردهای تولید آلایندگی مدل سال 2007 در اتوبان را دارا باشد. روغن های API CJ-4  از حد معیار های عملکرد Cl-4 PLUS ,Cl-4 ,CH-4 ,CG-4 و CF-4 فراتر رفته و می توانند به طور موثری موتور های نیازمند سرویس این نوع API را روغن کاری نمایند.

شاخص روغن ماشین سنگین

  1. فاکتور SAE ( غلظت روغن موتور)

یکی دیگر از فاکتورهایی که در انتخاب روغن موتور نقش اساسی دارد، نوع روغن موتور از نظر گرانروی (ویسکوزیته) آن است. یعنی غلظت روغن موتور باید به چه میزان باشد تا با توجه به نوع کارکرد موتور و شرایط آب و هوایی، روغن موتور بهترین عملکرد را داشته باشد.

SAE: 10W-40 , 5W-40 , 5W-30 , 10W-30 , 20W-50 , 0W-20

اعداد روی قوطی روغن موتور

اطلاعات مهم در اعداد روی روغن موتور

عدد اول قبل از W نشان دهنده گرانروی روغن موتور است که هر چه این عدد کوچک تر و حتی صفر باشد روغن موتور رقیقتر است و یا به اصطلاح گرانروی پایین تری دارد. در دمای پایین مانند فصل زمستان این عدد اگر کم باشد براحتی ماشین استارت میخورد.

عدد دوم بعد از حرف W نیز نشان دهنده غلظت روغن موتور در درجه حرارت بالا است. هر چه این عدد بزرگتر باشد غلظت روغن موتور بیشتر یا به اصطلاح سنگینتر است. یعنی در دماهای بالای محیطی بهتر میتواند موتو را روغن کاری و خنک کاری کند‍!

نکته ای که میخواستم بهتون بگم این است که روغن موتور بر حسب دمای محیط شما نباید انتخاب شود که خیلی از کاربران همچین اشتباهی میکنند و هر فصل روغن ماشین خود را با گرانروی بیشتر یا کمتر تغییر میدهند. در اصل دمای موتور چه شما در اهواز زندگی میکنید چه در تبریز بعد از چند دقیقه از روشن کردن ماشین یه یه درجه ای میرسد که مناسب موتور است! بنابراین این اشتباه را برای انتخاب روغن موتور مناسب خودرو خود نکنید.

غلظت روغن موتور

شما میتوانید برای انتخاب شاخص SAE با توجه به دفترچه راهنمای خودرو شاخص روغن مناسب خود را انتخاب کنید و یا بطور مثال اگر روغن موتور فابریک شما دارای شاخص ویسکوزیته SAE 10W40 است بجای آن شاخص SAE 5W40 را برای عملکرد بهتر موتور در استارت اولیه، یا کم شدن صدای موتور و حتی شتاب بهتر استفاده کنید.

محدوده دما برای عدد گرانروی (ویسکوزیته) SAE

ambient temperature

غلظت روغن موتور

برای مثال روغن موتور10W-40 با توجه به جدول در بازه دمایی 30- تا 40+ درجه سانتی گراد کاربرد دارد. بنابرابن با استفاده از نمودار بالا می­ توان به راحتی روغن موتور مناسب را بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه ای که در آن زندگی می کنید را بدست آورید. برای مثال دمای شهر تهران و اطراف آن در تابستان در محدوده دمایی 10- درجه سانتی گراد تا 40+ درجه سانتی گراد است، بنابراین با توجه به این رنج دمایی روغن موتوری مناسب است که گرانروی آن در دمای بالا زیاد باشد در نتیجه استفاده از روغن موتورهایی با شاخص گرانروی 15W-40 و یا روغن 10W-40 در این بازه دمایی پیشنهاد می‌شود.

بهترین روغن موتور

بررسی اولیه انواع روغن موتور ایرانی و خارجی

اگر میخواهید یک روغن خوب و مناسب انتخاب کنید در درجه اول لازم است اطلاعات پایه درباره حالت روغن بدانید. مشخصات اولیه یک روغن موتور خوب شامل موارد زیر است:

  • روغن موتور باکیفیت و اصل نباید خیلی غلیظ یا خیلی رقیق باشد. یک روغن موتور خوب باید غلظت مناسبی داشته باشد.
  • یک روغن موتور خوب روغنی است که به تدریج در موتور خودرو سیاه شود. به این معنا که رفته رفته ناخالصی‌ها و دوده‌های دورن موتور را جذب کند.
  • یک روغن اصل و باکیفیت باید بدون بو باشد. بنابراین اگر پس از باز کردن درب روغن موتور، بوی تندی به مشامتان خورد، احتمالا روغن موتور تقلبی است.
  • روغن موتور خوب و اصل باید شفاف باشد. اگر روغن شفاف نبود یا رنگ آن سیاه بود، قطعا تقلبی است.
  • روغن موتور باید فاقد هرگونه جسم زائد و اجسام کوچک شناور باشد.
  1. فاکتور پایه روغن موتور

یکی دیگر از فاکتور هایی که در انتخاب روغن موتور مهم است، فاکتور پایه روغن موتور است. فرآیند تولید هر روغن موتور با روغن موتور دیگر کاملا متفاوت است. روغن موتورهای تولید شده بر اساس نوع پایه روغن موتور تولید به 3 نوع زیر تقسیم بندی می شوند.

  • روغن موتور مینرال (Mineral)
  • روغن موتور نیمه سنتتیک (Semi Synthetic)
  • روغن موتور سنتتیک یا تمام سنتتیک (Full Synthetic)

روغن موتور مینرال:

شاید به نوعی می­ توان گفت این نوع روغن موتور، اولین روغن موتور تولید شده است که در فرآیند تولید آن هیچ گونه عملیات بهینه سازی صورت نگرفته است. در واقع این روغن موتور بر پایه نفت خام تولید شده و بدون اصلاح سازی ساختار شیمیایی وارد بازار می شود. این روغن موتور مخصوص خودروهای قدیمی و کلاسیک است. با توجه به اینکه این روغن موتور نسبتاٌ ارزان قیمت است ولی به دلیل ساده بودن آن، بازه زمانی بین دو تعویض روغن موتور کوتاه تر است.

روغن موتور نیمه سنتتیک:

این روغن موتور ترکیبی از روغن موتور های سنتتیک و روغن موتور ساده (مینرال) است. ساختار شیمیایی روغن موتورهای سنتتیک به طور قابل ملاحضه‌ای اصلاح شده است که مقاومت، دوام و کارایی آن بالاتر رود. استفاده از این روغن موتور در خودروهای امروزی و البته نه چندان گران قیمت کاربرد دارد. این نوع روغن موتور برای خودروهایی مانند پژو 206، پژو 405، پژو پارس، سمند، تیبا، ام وی ام و… مناسب است. قیمت این نوع روغن موتور بالاتر از روغن‌ موتور مینرال است و بازه تعویض آن طولانی تر است.

روغن موتور سنتتیک یا تمام سنتتیک:

این روغن موتور بر اساس آخرین تکنولوژی در ساخت روغن موتور تولید شده است که تمام ناخالصی های روغن موتور به طور کامل حذف شده و ساختار شیمیایی آن به گونه ای تقویت شده است که مقاومت بالا و روانکاری بهتری نسبت به بقیه روغن موتورها دارد. روغن موتورهای تمام سنتتیک مخصوص خودروهایی با تکنولوژی بالا است، برای مثال بنز، بی ام و، تویوتا، هوندا، هیوندای، کیا و… می­‌بایست از این نوع روغن موتور استفاده کنند. قمیت این روغن موتور به مراتب بالاتر از روغن موتورهای مینرال و نیمه سنتیک است است.

هر چند که روغن موتور تمام سنتتیک از نظر نوع عملکرد دارای کارایی بهتری است ولی انتخاب این روغن موتور برای بعضی از خودروها مناسب نیست و یا ضرروتی به خرید این نوع روغن موتور نیست زیرا فقط هزینه های اضافی بر روی دستان شما باقی خواهد گذاشت.

روغن سنتتیک اولین بار به طور انبوه توسط آلمانی‌ها در جنگ جهانی دوم تولید شد. به دلیل نبودن نفت، دولت آلمان با استفاده از ذغال سنگ و گاز متان روغنی را تولید کرد که به دلیل چسبندگی خوب مولکول‌های روغن از آن برای موتور‌های هواپیما استفاده می‌کرد. بعدا با پیشرفت تکنولوژی و بهبود فرایند تصفیه، روغن سنتتیک به روغن تمام سنتتیک تبدیل شد. 

خرید روغن موتور

برای اینکه بهترین روغن موتور را برای ماشین خود تهیه کنید لازم است که دفترچه آنرا از سایت خودروساز مطالعه کنید. بهرحال کارخانه سعی میکند همیشه روغن مناسب موتور ماشین را بریزد اما میتوانید شما روغن بهتر از کارخانه هم استفاده کنید.

engine oil

  1. شاخص ACEA

استاندارد ACEA مخفف عبارت European Automobile Manufacturers Association که معنی آن انجمن تولید کنندگان اتومبیل اروپا است.

این استاندارد همانند استاندارد API برای بیان درجه کیفیت روغن موتور است، با این تفاوت استاندارد ACEA بسیار سختگیرانه تر از استاندارد API است که به صورت ACEA XY نمایش داده می‌شود. حرف X به صورت متغیر از حروف لاتین A,B,C,E شامل می‌شود و حرف Y به صورت متغیر از عدد 1 الی 8 را شامل می‌شود.

استاندارد شاخص ACEA

  • حرف لاتین E مخصوص خودرو های دیزلی سنگین است.
  • حرف C مخصوص خودروهای دیزلی و بنزینی سازگار با مبدل کاتالیست است.
  • حرف A,B مخصوص خودرو های بنزنی و دیزلی سبک است.

روغن موتور خارجی

شرح کامل استاندارد های ACEA

A1: روغن موتور از همان کیفیت A2 است اما با الزامات کمتری برای پایداری برشی و تبخیراست. این کلاس برای روغن‌های چرب به اصطلاح با ویسکوزیته پایین در نظر گرفته شده.

A2: به روزرسانی شده کیفیت قبلی CCMC G4 است. حداقل سطح کیفیت احتیاجات مورد نیاز برای اکثر اتومبیل‌های اروپایی است.

A3:به روزرسانی شده کیفیت قبلی CCMC G5 است. این روغن با بالاترین الزامات مورد نیاز برای حفاظت از سایش، پایداری اکسیداسیون و تبخیر کم و جلوگیری از کم شدن گرانروی فراهم می‌کند.

B1: برای موتورهای دیزلی سبک با سطح کیفیت همان B2 است، اما با الزامات کمتری برای پایداری برشی و تبخیر است. این نوع روغن برای روغن‌های چرب معمولی و با ویسکوزیته پایین در نظر گرفته شده.

B2: به روزرسانی شده کیفیت قبلی CCMC PD2 است. سطح کیفیت حداقل احتیاجات مورد نیاز برای اکثر موتورهای دیزلی سبک اروپا را دارا می‌باشد.

B3: به روزرسانی شده کیفیت قبلی CCMC PD2 است. این استاندارد با دارا بودن به بالاترین الزامات مورد نیاز برای حفاظت از سایش، پایداری اکسیداسیون، تبخیر کم و جلوگیری از کم شدن گرانروی فراهم می‌کند.

B4: این استاندارد با دارا بودن به بالاترین الزامات مورد نیاز برای نوع جدید از خودروهای دیزلی و بنزینی با کیفیت بالا می‌باشد.

C3: روغن‌های با کیفیت عالی و با خاکستر (SAPS) بسیار کم هستند. آن‌ها برای استفاده در موتور بنزینی با کارایی بالا و موتورهای دیزل سبک با سیستم‌های پیشرفته با کاتالیزور دیزلی (فیلتر ذرات دیزل) (DPF) و کاتالیزور سه راه (TWC) که طراحی شده، استفاده می‌شود. این روغن موتور SAE 5W-30 یا SAE 5W-40 بر پایه روغن پایه گروه III درست شده.

این نوع روغن معمولاً استانداردهای شرکت‌های مختلف از جمله:

  • Daimler MB-Approval 229.31
  • Daimler MB-Approval 229.51
  • Volkswagen VW50200
  • Volkswagen VW50500
  • Volkswagen VW50501
  • BMW Longlife 04
  • Porsche (SAE 5W-40 only)
  • (SAPS= Sulphated Ash, Phosphorus, Sulphur) را دارا می‌باشند. (SAPS به معنای: خاکستر سولفاته، فسفر، گوگرد)
  • C2: تقریباً همانند استاندارد C3 است و فقط دارای ویسکوزیته SAE 5W-30 است و حفاظت از سایش کمتری دارد اما در بهبود اقتصاد سوخت کمتر خودرو مؤثر است.
  • C1: تقریباً همانند استانداردهای C2 و C3 هستند اما این استاندارد بالاترین کیفیت را در حفاظت از سایش، جلوگیری از تولید لجن و بهبود اقتصادی سوخت خودرو را دارد.
  • E1: استاندارد روغن موتور برای موتورهای دیزل سنگین ساخته شده. سطح کیفیت به‌ طور گسترده با استاندارد قبلی CCMC D4 سازگار است و در درجه اول برای موتورهای بزرگتر و فواصل تخلیه نرمال در نظر گرفته شده. امروزه این استاندارد تقریباً حذف شده.
  • E2: این استاندارد برای موتورهای دیزلی با توربو و بدون توربو شارژرها که تحت شرایط سخت کار می‌کنند، طراحی شده ‌است.
  • E3: ارتقاء قابل توجهی نسبت به استاندارد قبلی CCMC D5 را دارد و مخافظت بهتری از پیستون‌ها در مقابل سایش و تمیزکنندگی دوده را دارد. این روغنها به برای موتورهای زیست‌محیطی EURO II طراحی شده‌است، تحت شرایط سخت و فواصل تعویض روغن بیشتر از حد معمولی.
  • E4: تقریباً همان استاندارد E3 است اما با بهبود تمیزکنندگی بهتر و مدیریت دوده است. تحت شرایط سخت و فواصل تعویض روغن بیشتر از حد استاندارد.
  • E3.E5 استاندارد بالاترین کیفیت موجود است و نوع ارتفا یافته E3 است که برای موتورهای یورو III درست شده‌است. فواصل تعویض روغن برابر با استاندارد E3 است.

در اینجا باید حتما متذکر شویم برای انتخاب روغن موتور مناسب خودرو شما حتما سعی شود شاخص استاندارد انجمن خودرو سازان اروپا را دقیقا مشابه خود روغن موتور استاندارد انتخاب کنید.

عملکرد روغن موتور

  1. نوع فرایند ساخت روغن موتور
  • روغن موتور معدنی

فرایند ساخت این نوع روغن موتور ها کاملا بر پایه پالایش نفت خام است امروزه از این روغن موتور ها در موتور های امروزی زیاد استفاده نمی‌شود از معایب این نوع روغن موتور ها ایجاد زیاد رسوبات و عمر بسیار پایین می‌باشد که در موتور های امروزی بسیار مضر است.

  • روغن موتور نیمه سنتتیک

تریکیبی از روغن موتور های معدنی و تمام سنتیک است که در خودرو های امروزی نیز می‌توان استفاده کرد، این نوع روغن موتور ها بر پایه نفت خام به علاوه افزودنی های مفید است که برای خودرو های امروزی بسیار مفید است.

  •  روغن موتور تمام سنتتیک

می‌توان گفت بهترین فرایند تولید روغن موتور بر پایه فناوری سنتیک است. در فرایند تولید روغن موتور سنتیک دیگر از روش هایی ماننده پالایش نفت خام استفاده نمی‌شود و جاگزین آن فرمولاسیون و فرایند ترکیب ماده های شیمیایی است.  

لذا توصیه ما به شما این است برای انتخاب روغن موتور خودرو شما سعی کنید از فرمولاسیون نیمه سنتیک یا تمام سنتیک  انتخاب کنید.

روغن موتور تمام سنتیک

ترکیبات روغن موتور مناسب

روغن موتور مناسب از ترکیبات مختلفی تشکیل شده است که یکی از بخش‌های اصلی آن روغن پایه است. اما علاوه بر روغن پایه استفاده از ادیتیو‌های مختلف در فرمولاسیون روغن موتور مناسب اهمیت بالایی دارد. ادیتیوها (افزودنی ها) انواع مختلفی دارند که هر کدام باعث افزایش کارایی روغن‌ موتور می‌شود و کیفیت آن را بالا می‌برد. انواع ادیتیوها و وظایف آن‌ها شامل: 

ادیتیوهای پاک کننده: افزودنی‌های پاک‌کننده در روغن موتور، برای تمیز کردن محفظه موتور از رسوبات و دوده استفاده می‌شوند
ادیتیو‌های آنتی‌اکسیدان: افزودنی‌های آنتی اکسیدان در روغن موتور، برای جلوگیری از اکسید‌شدن روغن موتور مورد استفاده قرار می‌گیرند.
ادیتیو‌های ضدزنگ: افزودنی‌های ضد زنگ در روغن موتور از تشکیل آب و اسیدی شدن محفظه موتور جلوگیری می‌کند و مانع از زنگ زدن قطعات موتور می‌شوند.
ادیتیو‌های ضد سایش: افزودنی‌های ضدسایش در روغن موتور، با تشکیل فیلم (لایه) نازک بر سطح فلز از سایش مسقیم قطعات متحرک جلوگیری می‌کند و موجب آب‌بندی موتور می‌گردد.
ادیتیو‌های روان کننده: افزودنی‌های روان‌کننده در روغن موتور، موجب روان‌کاری قطعات متحرک موتور می‌گردد.

تعویض روغن موتور

چند نکته در مورد  روغن موتور و سرویس های دوره ای

  1. در خودرو های هیبریدی و توربو حتما می‌بایست مشخصات روغن با نمونه توصیه شده کارخانه مطابقت داشته باشد.
  2. در صورت استفاده از روغن تمام سنتیک اگر قبلا روغن های پایه معدنی یا نیمه سنتیک استفاده کرده ای باید حتما از فلاشر های روغن استفاده کنید.
  3. اگر خودرو شما دوگانه سوز می‌باشد سعی کنید از روغن موتور های مناسب خودرو دوگانه سوز استفاده کنید وحتما می‌بایست بازه سرویس دوره ای کوتاه تری داشته باشند.
  4. سرویس دوره ای خودرو های مجهز به سیستم تاپید هیدرولیک (فیلر گیری اتومات با فشار روغن) حتما می‌بایست روغن موتور مناسب و مندرج در دفترچه راهنما و بازه سرویس دوره ای 5.000 انجام شود (استفاده از روغن موتورهای غیر مناسب و دیر عوض کردن روغن و کثیف شدن موتور باعث عدم رسیدن روغن به کانال های تاپید هیدرولیک می‌شود).
  5. زمان مناسب سرویس‌های دوره ای در خودرو ها 5.000 کیلومتر است.

خودرو

موتور 

نوع و حداقل گرید روغن 

حجم روغن موتور با فیلتر(لیتر) 

 تندر90/ساندرو

k4m 

10w40 SL 

4.8 

 وانت باردو

OHV 

20w50 SG 

4.5 

وانت آریسان

OHV

20w50 SG 

4.5 

 پژو206 TU3

 TU3

 10w40 SL 

 3.25

  پژو206 TU5

 TU5

 10w40 SL 

3.25 

H30 Cross

TU5

 10w40 SL 

3.25 

 پژو206 SD

TU5 

 10w40 SL 

 3.25 

 پژو 405/پارس TU5

 TU5

 10w40 SL 

 3.25 

 پژو 405/پارس/سمند/سورن XU7

 XU7

 20w50 SL 

 4.75

 دنا/سمند/سورن EF7

EF7 

 10w40 SJ 

 4.9

 دنا/سمند/سورن EF7 توربو

 EF7 TC

  10w40 SJ 

 4.9

 سوزوکی کیزاشی

(J24b(DOHC

  5w30 SL 

 4.5

 سوزوکی گرندویتارا

  (J24b(2.4

 10w40 SL 

 4.8

 رنو کپچر

TCe 1.2 

 10w40 SN 

 4.7

هایما S7

HMC7200

10w40 SL 

 3.3

هایما S7

HM484QT

10w40 SL 

 4.7

هایما S5

HMAGN15-TF

10w40 SL 

 4.9

پژو 2008

EP6

 10w40 SN 

4.25

پژو 508

EP6

 10w40 SN 

4.25

پژو 301

EC5

 10w40 SN 

3.25

پراید B3

 B3

10-20w40-50 SF/SG 

3.4

پراید M13 یورو4

M13

 10w40 SJ/CF 

3.4

تیبا/ساینا/کوییک M15

M15

10w40 SJ/CF

3.4

برلیانس 220-230

BM15L

10w40 SL 

4.2

برلیانس 320-330-کراس

BM16LB

 5w30 SL 

4

چانگان

1.6  DOHC

10W40 SM

3.8

رونیز/نیسان پیکاپ 4*4

KA۲۴DE

10-20w40-50 SG/SL/SJ

4.1

رونیز 4*2

KA۲۴DE

10-20w40-50 SG/SL/SJ

3.6

ماکسیما

VQ۳۰-۶

10-20w40-50 SL/SJ 

4

سراتو دستی

1.6

15-20w40-50 SM/SL/SJ

3.7

سراتو اتوماتیک

2

15-20w40-50 SM/SL/SJ

4.7

خودرو تعویض روغن موتور بهترین روغن موتور روغن موتور ماشین روغن موتور ۲۰۶ روغن موتور دنا روغن موتور ۲۰۷ روغن موتور پارس بهترین روغن ماشین
ارسال پیام در واتساپ